titulo de la web

Indignats: ¡comprometeu-vos!

Anterior

1. ¡Comprometeu-vos!

“S'ha de dir no, protestar i fins i tot desobeir quan s'atempta contra drets fonamentals, però després cal passar a l'acció, comprometre's. La indignació per la indignació pot generar frustració. No serveix de res si no desemboca en alguna cosa constructiva. Comprometre's és conjurar el pessimisme, rebutjar el determinisme”.

Ho deia en una entrevista al El Periódico Gilles Vanderpooten, coautor amb Stéphane Hessel de ¡Comprometeu-vos!, que continua la nissaga d’¡Indigneu-vos!. Aquest diari publica un avanç editorial on també s'hi pot llegir "Així doncs, ¿què hem de fer? Aquest món estrany i incert ¿ens ha de desanimar per això i deixar que ens enfonsem en el pessimisme? ¡No! La nostra capacitat per indignar-nos pot i ha de portar-nos a accions constructives, motivades pel rebuig de la passivitat i de la indiferència. Saber dir no. Denunciar. Protestar. Resistir. Indignar-nos. Desobeir, en ocasions, davant del que ens sembla no legítim i que retalla les llibertats i els drets fonamentals. Saber dir sí. Actuar. Militar. Prendre part en la 'insurrecció pacífica' que ens permeti donar respostes a un món que no ens convé. En una paraula: comprometre's."

Jordi Llisterri, catalunyareligió

 

2. La força de la indignació

Hi ha qui té la indignació fàcil i en fa quasi un ofici. Només cal recordar els programes escombraries de certs mitjans de comunicació o certs periodistes penells que s’indignen un dia per una cosa i, l’endemà, pel seu contrari. Tot sigui per vendre el seu paper o la seva imatge. Cap d’aquests m’interessen. No és pas aquest tipus d’indignació que vull tractar aquí.

La indignació que m’importa és aquella que sentim en ser testimonis d’una injustícia, que sacseja i indigna tot el nostre ésser, obligant-nos a actuar i a comprometre’ns. Una força subterrània que ens situa al marge. És a dir, en l’estret lloc de la incomoditat, del conflicte i de la lluita; en els espais de la societat on l’humiliat sofreix, crida o lluita, col·locant-nos al seu costat, solidaris de la seva humiliació, dels seus sofriments, del seu crit, del seu combat.

Si la indignació és una emoció forta, aclaparadora, també és un do. Hom no la tria. No ens pertany. Es refereix sempre a un altre. Proper o llunyà. Conegut o desconegut. Mai a un mateix. Ens recorda així, en la nostra pròpia carn, la nostra comuna humanitat, aquest vincle vital que ens uneix als altres. És com si aquest, sobtadament, amenacés de trencar-se sota l’efecte d’alguna cosa intolerable: acceptar pertànyer a un món dividit entre amos i esclaus, entre botxins i víctimes, entre justos i injustos, entre dominadors i oprimits, i avalar-lo feliçment tot repetint l’excusa de Caín, “que potser sóc el guardià del meu germà?”. La indignació agullona la consciència. La resignació, al contrari, l’ofega, la protegeix dels altres, aixeca un mur d’indiferència i de fatalitat.

Com un do, la indignació arriba també inesperadament. Surt al nostre encontre. Aleshores la humiliació, la injustícia, la violència sofertes pels altres –els seus crits, els seus sofriments– esdevenen nostres. I l’única manera de desprendre-se’n, és prestant la nostra veu, les nostres mans, el nostre cor. Vet aquí el que la indignació ens exigeix, fins i tot si ens costa... Ofegar-la, esquivar-la és sempre possible. Però aleshores, al preu de quina traïció? Renegar de si mateix, doblegar-se davant d’un senyor amenaçador i sotmetre’s a l’esclafit del fuet. Consentir a la inhumanitat.

La indignació ens eleva, ens fa créixer. Aquest do és una gràcia, ja que gratifica la vida, una vida en i per a la llibertat. La vida que s’obre des d’una recerca, des de la responsabilitat que ens confereix el fet de viure. És així que la indignació pot ser vista com una força que sorgeix de les entranyes de la terra. Una força tel·lúrica que sacseja i esquerda la rutina quotidiana i ens col·loca al cor del combat de la vida esdevinguda conscient i solidària. La protesta, la revolta, la insurrecció, en són possibles figures col·lectives. Hom n’observa el poder en el món àrab. Les grans epifanies de la llibertat sorgeixen d’ella.

Tanmateix, com podem explicar la poca indignació en les nostres societats de consum i de l’espectacle? Serà que les persones s’han resignat i han oblidat la indignació? Viure sense indignació i viure en la resignació van sens dubte plegades. És igualment cert que la publicitat i l’entreteniment omnipresents, la influència del virtual i de la freda lògica del mercat, així com el discurs dominant de la societat que vehicula sense relax el somni dels rics i dels poderosos, i la seva manera de veure el món des de l’òptica dels seus interessos i dels seus beneficis –i els pobres com uns perdedors–, contribueix a immunitzar contra l’escàndol i la indignació. Com si el desarrelament del món, tan denunciat per Simone Weil i tan ben comprès per Hannah Arendt, que caracteritza la nostra època obnubilada pel progrés tècnic, debilités efectivament les arrels de la nostra condició humana.

Però la vida no és més forta que els grillons de ferro o numèrics? La indignació persisteix, vibra i es propaga encara en les lluites socials i polítiques. En les paraules i els gestos de tantes persones que mantenen viva la flama de la dignitat i de la solidaritat amb els humiliats de la terra. 

Ezequiel Mir és coordinador TALC (Tallers d’Acollida Lingüística i Cultural) de Càritas Diocesana de Girona.

Font: Catalunyareligio

3. Indignats, comprometeu-vos

Després de l'èxit d''¡Indigneu-vos!', Stéphane Hessel torna amb un nou llibre que insta la societat a anar un pas més enllà. En l’introducció a l'edició catalana podem llegar:

Així doncs, ¿què hem de fer? Aquest món estrany i incert ¿ens ha de desanimar per això i deixar que ens enfonsem en el pessimisme?

¡No! La nostra capacitat per indignar-nos pot i ha de portar-nos a accions constructives, motivades pel rebuig de la passivitat i de la indiferència.

Saber dir no. Denunciar. Protestar. Resistir. Indignar-nos. Desobeir, en ocasions, davant del que ens sembla no legítim i que retalla les llibertats i els drets fonamentals.

Saber dir sí. Actuar. Militar. Prendre part en la «insurrecció pacífica» que ens permeti donar respostes a un món que no ens convé. En una paraula: comprometre's.

Comprometre's significa obrir-se al món que ens envolta. Suposa dir, en contra del determinisme històric, que hi ha coses per inventar. És el contrari del derrotisme i de la resignació.

Hi ha alternatives: tenim la possibilitat de seguir els camins d'un món més ben governat. ¡Ha arribat l'hora d'actuar! Els reptes, la necessitat d'un canvi, les solucions que és necessari posar en pràctica han de comprometre la responsabilitat que ens és pròpia, la que ens defineix com a persones. Així doncs, experimentem, dirigim la mutació -ecològica, solidària, social, ètica, econòmica, política- i intentem construir junts un futur sostenible.

Amb el realisme que s'imposa davant la magnitud dels desafiaments i les crisis, però també amb l'optimisme de la voluntat.

Descriure els grans reptes del nostre temps -entre els quals destaquen l'ecologia, la democràcia, la justícia social-, indicar àmbits en què els joves, i els no tan joves, puguin trobar matèria per desenvolupar el seu dinamisme, la seva energia creadora i també el seu civisme.

Aquest és l'objecte d'aquesta petita obra. ¡Comprometeu-vos! constitueix no tant un programa o una comminació com una incitació a mobilitzar-se.

Una invitació a comprometre's personalment en la vida ciutadana i en les lluites del nostre temps. Us correspon a vosaltres, amics d'Espanya -país en què la diversitat de les cultures és mundialment reconeguda-, ciutadans del món, a cada un de nosaltres individualment, i a tots nosaltres col·lectivament, trobar les pistes a través de les quals «la internacional ciutadana» en gestació podrà dotar de vida aquest segle. No per aconseguir el millor dels mons, sinó un món viable.

Font: El Periódico de Catalunya

Tornar al principi





Per a «construir» junts...
Són temps per a «construir» junts...
Tu també tens la teva tasca...
Les teves mans també són necessàries...

Si comparteixes els valors que aquí defenem...
Difon aquest lloc !!!
Contribuiràs a divulgar-los...
Para «construir» juntos...
Son tiempos para «construir» juntos...
Tú también tienes tu tarea...
Tus manos también son necesarias...

Si compartes los valores que aquí defendemos...
Difunde este sitio !!!
Contribuirás a divulgarlos...